Studiu de caz - cazarea la mare în perioada de vară
Acest articol se referă la impactul turismului asupra climei și mediului şi prezintă o experienţă de 2 zile şi 2 nopţi petrecute pe litoralul Mării Negre în România
Întrebările despre impactul turismului asupra mediului au fost de actualitate încă de la nașterea turismului de masă în anii 1950 și 60, în ţările din Vestul Europei, desigur. Principalul obiectiv al cercetării a fost cuantificarea emisiilor și a daunelor legate de turism. Două metode cu puncte de plecare ușor diferite au dominat: Analiza Amprentei Ecologice (EFA) și Analiza ciclului de viață (LCA). EFA încearcă să compare diferite tipuri de impact asupra mediului, să facă o măsurătoare standard și să relaționeze rezultatul cu resursele disponibile ale pământului. LCA, care este folosit ca bază pentru calculele în calculatorul amprentei de carbon de călătorie (a se vedea descrierea detaliată în Raportul metodologic ), măsoară impactul asupra climei sub formă de echivalent CO2.
Aerul condiționat, iluminatul dar mai ales serviciile precum spălătoria și cateringul ( mai ales serviciile de tip All inclusive şi Ultra All inclusive ) pot face sejururile la hoteluri foarte neprietenoase cu mediul.
Campingurile sunt de obicei asociate cu un impact semnificativ mai mic asupra mediului pe noapte/ oaspete, decât alte tipuri de cazare ( hotel, hostel, pensiune, etc.). Zonele interioare încălzite și răcite sunt mici ( sau nu există ) în raport cu numărul de oaspeți, în comparație cu celelalte unități de cazare construite. Unitățile de camping nu sunt direct responsabile pentru spălarea lenjeriei de pat și prosoape, deși oaspeții campingului pot folosi mașini de spălat rufe la fața locului puse la dispoziţie de către gazde, caz în cazul în care aceştia doresc.
Principalul impact asupra mediului ale vacanțelor în camping apare din transportul către și de la locurile de campare și de la perturbarea biodiversității de către vizitatori în zona locală (de obicei rurală).
Energia, emisiile cu efect de seră și poluarea aerului asociate cu transportul la locul de campare pot fi semnificative, mai ales în cazul autocaravanelor. Acest impact este legate în primul rând de:
- distanță de călătorit;
- tipul și eficiența vehiculului;
- ocuparea vehiculelor.
Astfel de factori sunt în mare măsură în afara controlului managerilor de camping și, prin urmare, ţine de educaţia şi posibilităţile oaspeților. De obicei vacanțele în camping se organizează mult mai aproape de punctul de origine și implică mai multe persoane, prin urmare impactul asupra mediului este sensibil mai mic dacă vorbim despre transport în comparaţie cu o vacanță în care se călătoreşte cu cu avionul.
Datorită spațiilor verzi relativ mari ocupate de locuri de campare și introducerea multor oaspeți în zone potențial sensibile din punct de vedere ecologic, locurile de campare poate genera impact semnificativ asupra biodiversității (direct și indirect). Totuși, cadrul rural al multor locuri de campare prezintă o reală oportunitate pentru educația pentru natură, lucru care poate crește gradul de conștientizare a turismului, identificarea problemelor de mediu și influența de durată asupra comportamentului turistic.
Grijă pentru mediu o avem indiferent de locul unde suntem cazaţi
Se observă cu ochiul liber că atât autorităţile locale dar şi turiştii au o oarecare grijă pentru gestionarea deşeurilor, conform imaginilor de mai jos:
Exită totuşi şi excepţii care fac orice spaţiu neprietenos, aşa cum se vede în pozele de mai jos:
METODOLOGIA de calcul a impactului sejurului tău este prezentată pe larg accesând platforma digitală din linkul de mai jos.
https://travelandclimate.org/sites/default/files/methodology_report_for_travelandclimate_version3.pdf
Aceasta a fost creată de Jörgen Larsson, cercetător la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Göteborg, responsabil pentru toate datele numerice utilizate și pentru raportul metodologic. Cercetarea a fost realizată în cooperare cu Anneli Kamb de la KTH Royal Institute of Technology din Stockholm, Suedia.
Platforma digitală a fost dezvoltată inițial în 2017-2018. Prima versiune a fost lansată în mai 2018 și versiunea 2.0 în mai 2019. Versiunea 3.0 a fost lansată în iunie 2022.
Exemplu de măsurare al impactului asupra mediului pe platforma https://travelandclimate.org/
Modul cum călătoreşti, ce mănânci şi ce bei face ca impactul tău asupra mediului să conteze. Alegerea să protejezi mediul e doar a ta!
Vacanţă plăcută şi ecologică!
Căldura Ucide Aproape 400 de Copii într-un An – Alarma UNICEF
Căldura ucide sute de copii în Europa și Asia Centrală Un nou raport UNICEF dezvăluie o situație alarmantă: valurile de căldură tot mai frecvente și
-Erasmus+ Youth Exchange ”WATER IS LIFE, TREAT IT RIGHT” 14-21 Noiembrie 2024
DESCRIEREA PROIECTULUI Acest proiect va fi organizat ca un schimb de experiență între tineri. Intervalul este 14-21 noiembrie 2024. (12/13 noiembrie și 20/21 noiembrie vor
-Erasmus+ Youth Exchange ”KEEP THE LAKE CLEAN BEFORE IT IS TOO LATE” 5-12 Noiembrie 2024
DESCRIEREA PROIECTULUI Acest proiect va fi organizat ca un schimb de experiență între tineri. Intervalul este 5 -12 noiembrie 2024. (4/5 noiembrie și 12/13 noiembrie
-Erasmus+ Youth Exchange ”UPSCYCLE FOR A SUSTAINABLE LIFE CYCLE” 17-24 Octombrie 2024
DESCRIEREA PROIECTULUI Acest proiect va fi organizat ca un schimb de experiență între tineri. Intervalul este 17 -24 octombrie 2024. (16/17 octombrie și 24/25 octombrie
Erasmus+ Youth Exchange ”RIGHT IS A NEED, LET THE KIDS ENJOY IT!” 1-9 Octombrie 2024
DESCRIEREA PROIECTULUI Acest proiect va fi organizat ca un schimb de experiență între tineri. Intervalul este 1-9 octombrie 2024. (30 septembrie/1 octombrie și 9/10 octombrie
Impactul Creșterii Temperaturii Globale: 1.5 vs 2°C
Liderii mondiali subliniază importanța limitării încălzirii globale la 1,5°C Summitul climatic al ONU de la Glasgow se concentrează pe limitarea încălzirii globale la 1,5°C peste