Asociația Preocupați de Viitor merge în comunitățile unde este solicitată pentru a dota populația cu saci galbeni destinați colectării separate a deșeurilor și totodată pentru a informa despre colectarea separată a deșeurilor
Când nu vă găsim acasă, lăsăm în poartă sacul și flyer cu informarea necesară!
Oamenii înteleg ușor rolul colectării separate și contribuie la separarea deșeurilor încă de la locul generării!
Sacii sunt oferiți GRATUIT în baza unui parteneriat și se vor umple conform instrucțiunilor din video acesta: https://youtu.be/4bEvNJeEoYk
Sac umplut corespunzător cu deșeuri reciclabile curate și strivite
Sacii nu trebuie să conțină altceva decât deșeuri reciclabile curate!
Tot în baza unui parteneriat, se vor împărți și materiale informative, cum este cel de mai jos:
Flyer oferit de salubrist pentru informarea suplimentară a populației pe zona județului Giurgiu
În anumite cazuri, pubelele destinate colectării deșeului menajer vor fi dotate cu autocolante prin care se explică decizia de a nu fi descărcate în ziua de colectare dacă acestea conțin deșeuri menajere amestecate cu cele reciclabile și biodegradabile.
Colectați separat și observați cât de puțin deșeu menajer generați de fapt
Mesajul nostru va fi proiectat folosind portavocea care va fi atașată pe mașina de colectare deșeu menajer sau pe mașina pentru recilabile.
https://www.youtube.com/watch?v=inSJ_QltSW0
Pentru colectarea deșeurilor reciclabile se va organiza cursă dedicată iar în funcție de necesitate, se va colecta săptămânal, la cererea Primăriei.
Informările și dotarea cu recipiente vor continua, în vederea sortării de către populație și agenți economici a deșeurilor pe minim 5 categorii, după cum urmează:
- Deșeul menajer – se colectează în pubele iar compoziția este, în principiu de: resturi de carne și pește, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate (lapte, smântână ,brânză, iaurt, unt, frișcă) ouă și coji de ouă, grăsimi animale, excremente ale animalelor de companie, scutece și obiecte de igienă intimă, resturi de mâncare, materiale compozite murdare și care nu pot fi spălate (ambalaje cu grăsimi, recipiente de lactate,etc.), conținutul sacului de la aspirator, inclusiv saci de aspirator, mucuri de țigări, veselă din porțelan, etc.
Pentru detalii și cerere de ofertă, apelați la Ecogreen Construct SRL, la telefon 0374 01 010 sau pe site https://preocupatideviitor.ro/colectare-deseuri-menajere/
Deșeu reciclabil – se colectează în sacii galbeni iar compoziția este, în principiu de: ambalaje din plastic/produse din plastic, hârtie/ambalaje hârtie, ambalaje de sticlă ( borcane și sticle ), ambalaje metalice (doze de aluminiu, cutii conserve). Toate deșeurile se vor curăța și strivi înainte să se pună în saci.
Sacii se vor umple la maxim și se vor da spre colectare doar când sunt plini!
https://www.youtube.com/watch?v=inSJ_QltSW0
În caz că generați mai multe deșeuri reciclabile într-o perioadă scurtă, vă rog să le puneți în alte recipiente. Acestea se vor colecta împreună cu sacul galben.
https://preocupatideviitor.ro/colectare-selectiva-a-deseurilor-reciclabile/
- Deșeu biodegradabil – nu se colectează de către salubrist ( din zona rurală), ci se compostează în curte iar compoziția este, în principiu de: frunze, gunoi de păsări, inclusiv cu paie, fructe, compost de bălegar si urină cu must de bălegar, paie, iarbă cosită, reziduuri de legume, dejecţii de bovine, cabaline si porcine, resturi menajere ce nu conțin plastice și metale (de la bucătărie), vreji de legume, crengi verzi şi uscate, rumeguş de lemn, hârtie, carton umed, etc.
Deșeurile biodegradabile cântăresc foarte mult și aruncarea acestora împreună cu deșeul menajer crește factura pe care dvs. o plătiți!
Cel mai bine este să compostați deșeurile chiar în curtea dvs.
VEDEȚI AICI CUM PUTEȚI FACE ASTA!
https://www.icpa.ro/documente/Ghid%20compostare%20deseuri%20menajere.pdf
Pentru un compost de calitate nu amestecați deșeurile biodegradabule cu plastic, metale, pietre şi alte deşeuri necompostabile şi nebiodegradabile!!!
- Deșeu din construcții și demolări – se colectează la solicitare de catre salubristul local Ecogreen Construct SRL (https://preocupatideviitor.ro/colectare-deseuri-constructii-demolari/ ) la telefon 0374 010 010 iar deşeurile se vor pune separat, conform următoarelor categorii:
Categoria I – Deșeuri concasabile ( tari ):
– beton armat și nearmat, asfalt, pământ și pietre, chirpici, adezivi întăriți, tencuieli întărite, gresie și faianță, cărămizi, țigle și produse ceramice ( fara placi din beton – care contin azbest* ), șapă, ipsos, gips carton, metal, sticlă dreapta ( de la fereastre ) – în cantități mici, etc.
Categoria II – Deșeuri ne-concasabile ( moi ):
– deșeuri de ambalaje: plastice, carton, lemn, aluminiu, etc.
Categoria III – Deșeuri de materiale izolante ( moi ):
– vată minerală, vată de sticlă, polistiren, spumă de entanșare
Categoria IV – Deșeuri amestec:
– amestecuri din deșeurile de la categoriile I, II și III ce nu conțin deșeuri periculoase
Colectarea deșeurilor în amestec va îngreuna sortarea ulterioară și dvs. veți plăti mult mai mult pentru colectarea acestora!
Categoria V – Deșeuri voluminoase – Deşeurile de mai jos se colectează în campanii speciale care vă sunt anunţate în prealabil de către Ecogreen Construct SRL (https://preocupatideviitor.ro/colectare-deseuri-constructii-demolari/ ) şi Primărie. Puteți oricând face o cerere de ofertă de colectare salubristului local.
Din categoria deșeurilor voluminoase fac parte și amestecturile ce nu sunt deșeuri din construcții și demolări: mochetă, mobilier, saltele, perdele, jaluzele, calorifere, anvelope, piese mari de la automobile, etc.
- Deșeuri de echipamente electrice și electronice casate + baterii si acumulatori – Deseurile de mai jos se colectează în campanii speciale care vă sunt anunţate în prealabil de către Ecogreen şi Primărie.
– DEEE mari: Frigidere, combine frigorifice, congelatoare, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, televizoare boilere, mașini de gătit, aragazuri, centrale termice, aparate de aer condiționat, cuptoare cu microunde, hote, radiatoare electrice, uscătoare de haine, ventilatoare, s.a
– DEEE mici: Aspiratoare, fier de călcat, aparate de bucătărie, aparate de îngrijire personală, filtre de cafea, cântare, prăjitor de pâine, calculatoare, laptopuri, imprimante, xerox, mașini de scris, unități centrale, telefoane, faxuri, alte accesorii și echipamente it, aparate radio, camere foto și video, aparate hi-fi, ferăstraie, echipamente de strunjit, frezat, găurit, șlefuit, unelte de gradină, unelte pentru sudură, unelte pentru lipit, alte unelte electrice și electronice, detectoare de fum, termostate, ampermetre, voltmetre, aparate de măsurat și jucării: mașinuțe electrice, jocuri video, console, s.a
– Deşeuri de baterii şi acumulatori – orice baterie şi acumulator, indiferent de mărime ( se recomandă debarasarea de aceste deșeuri direct la comercianții de la care le-ați cumpărat, de exemplu la supermarket și hypermarket )
– Deşeuri de becuri, neoane şi alte surse de iluminat ( se recomandă debarasarea de aceste deșeuri direct la comercianții de la care le-ați cumpărat, de exemplu la supermarket și hypermarket )
Pentru colectarea DEEE-urilor mari puteți oricând face oricând solicitare de colectare GRATUITĂ colectare salubristului local. ( https://preocupatideviitor.ro/colectare-selectiva-a-deseurilor-reciclabile/ )
ARDEREA DEŞEURILOR DE ORICE FEL ESTE INTERZISĂ ŞI SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGII!
AMESTECAREA DEŞEURILOR ESTE INTERZISĂ ŞI SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGII!
Contribuţia dumneavoastră este foarte importantă pentru micşorarea sumei facturate cât şi pentru protecţia mediului în care locuiţi!