Dotare școli cu infrastructură de colectare separată a deșeurilor reciclabile

  Schimbarea începe de la o hârtie, un bidon, o sticlă, o persoană, o acțiune.

 Cadrele de învățământ și elevii au puterea de a face lumea un loc mai bun și mai durabil, an de an. De aceea, în cadrul proiectului „Școala Verde – Micii Apărători ai Naturii”,  proiect implementat de Asociația CSR Nest în parteneriat cu Asociația Preocupați de Viitor am adunat diverse resurse pentru educația de protecție a mediului în clase. Aceste resurse au fost integrate într-un kit educațional și au fost prezentate elevilor din clasele O – IV.

 Proiectul a fost structurat pe 3 componente:

  1. Educație
  2. Dezvoltarea spiritul competitiv și formarea deprinderilor de protejare a mediului înconjurător
  3. Asigurarea unui minim de infrastructură de colectare separată pe două fracții în școlile participante:

Fiecare din cele 8 școli au fost dotate cu infrastructură de interior de colectare separată a deșeurilor în vederea reciclării pe 2 fracții: hârtie/carton și PET/plastic + metal (dacă este cazul metal). În acest fel, ei văd și au la dispoziție, cel puțin la școală, mecanismul de colectare separată a deșeurilor și în acest fel funcționează ca vectori de diseminare a informației și către familie.

 Mulțumită efortului logistic oferi de partenerul Ecogreen Construct S.R.L., am reușit să livrăm școlilor infrastructura necesară în numai 1 zi!

Toate cadrele de învățământ care au participat la acest proiect au primit o diplomă de participare ca recunoaștere a participarii în cadrul proiectului „Școala Verde – Micii Apărători ai Naturii”,  proiect implementat de Asociația CSR Nest în parteneriat cu Asociația Preocupați de Viitor

Postarea inițială se poate vedea accesănd link-ul de mai jos:

 

Sfârșit de articol.

Vă rugăm să urmăriți și alte postări relevante cu privire la activitățile pe care Asociația Preocupați de Viitor le susține pentru educația pentru protecția mediului.

Grup de tineri școlari în vizită la stația de sortare a deșeurilor din Mihăilești, Giurgiu

21 de tineri de clasa a 8 a de la Școala din Adunații Copăceni au vizitat stația de sortare a deșeurilor din Mihăilești, Giurgiu.  Această activitate a fost coordonată de Dl. Profesor Mihai Cioflan. Tinerii au venit și cu deșeuri reciclabile presortate iar acestea s-au introdus pe loc la sortare pentru ca tinerii să vadă care este procesul real de sortare și care sunt cele mai valoroase deșeuri.

 

Interacțiunea cu publicul – activitate prioritară a stației de sortare a deșeurilor operată de Agronomica SRL

Stația de sortare are vecini, fie ca sunt activități industriale, comerciale, rezidențiale sau doar teren liber. Termenul „vecin” este larg interpretat dar cert este că de jur-împrejurul amplasamentului, pe o rază de circa  minim 2  kilometri este doar câmp destinat cultivării cerealelor.

 

Însăși accesul la amplasament se face printr-un drum de exploatare agricolă lung de 2,5 km distanță de la DN6.

Conducerea stației se angajează în constructiv dialog cu comunitatea din jur.

Nivelul adecvat de interacțiune între personalul sau reprezentanţii staţiei de sortare și vecinii lor variază în funcţie de multi factori.

Atunci când se planifică o vizită din partea comunității, operatorii stației de vă vor vorbi despre următoarele:

  • Necesitatea existenței stației de sortare și beneficiile pe care le oferă aceasta comunității imediate și din regiune.
  • Preocuparea permanentă a reprezentanților stației de a menține legătura cu comunitatea din apropiere

Pentru acestea sunt desemnate mai multe persoane care, în mod regulat participă la instruiri tehnice, vizite în comunitate și la instituțiile abilitate, astfel încât pot răspunde rapid la întrebările și preocupările persoanelor din comunitatea din vecinătate. Persoanele desemnate ascultă cu atenție preocupările comunității înainte de a răspunde întrebărilor dumneavoastră. De altfel, întrebări pot fi trimise și pe adresa de mail agronomica94@gmail.com iar o persoană va răspunde în maxim 48 de ore lucrătoare. Website-ul pentru acest amplasament este în construcție.

 

Organizarea tururilor periodice pentru a vedea și a înțelege funcționarea instalațiilor din stația de sortare este o prioritate. Oamenii din vecinătăți nefamiliarizați cu operațiunile stației de sortare este  posibil să aibă concepții greșite sau să înțeleagă greșit rolul acestei investiții. Pentru interacțiunea cu comunitatea din zonă, stația de sortare colaborează cu specialiști care acționează pentru rezolvarea problemelor de educație, astfel eliminându-se falsele neplăceri care nu sunt în legătură cu operarea acestei unități de sortare a deșeurilor.

 

Tinerii de clasa a 8 a de la Școala din Adunații Copăceni care au vizitat stația de sortare a deșeurilor au observat că în imediata apropriere de stație nu sunt mirosuri, nu există scurgeri de lichide iar deșeurile se gestionează în mod responsabil.

 

 

Găsiți mai jos și alte postări relevante ale Asociației Preocupați de Viitor

Workshop Norvegia

Schimb de Experiență – Norvegia

Circularitatea resurselor este una dintre pietrele de temelie ale tranziției către o producție industrială mai durabilă, în care resursele utilizate în producție pot fi reutilizate

Read More »