You are currently viewing Colaborare cu Academia de Compost

Colaborare cu Academia de Compost

Am participat la evenimentul “Cum extindem rețeaua de compostare comunitară în București?”, organizat de consorțiul Academia de Compost, ca parte din seria de evenimente desfășurate în primul an de proiect.

Am fost parte din cei peste 50 de persoane din organizații non-guvernamentale, societatea civilă, administrația publică și mediul privat, demonstrând interesul din ce în ce mai crescut pentru compostarea comunitară locală. Am discutat despre cum extindem rețeaua de compostare comunitară în București, ne-am (re)conectat toți cei interesați de subiect și ne-am încărcat cu energie pentru perioada următoare.

Am asistat la prezentarea rezultatelor proiectului după un an de implementare, iar împreună cu ceilalți participanți am identificat provocările și oportunitățile pentru extinderea rețelei de compostare comunitară locală în București.

 De asemenea, ne bucurăm să participăm la un nou concurs, destinat comunităților care vor să amenajeze un punct de compostare. Dacă doriți și voi să vă înscrieți, lăsați intenția aici în acest pre-formular!

Pe lângă partea de informare, am avut în cadrul evenimentului și o sesiune în care participanții s-au implicat în mod activ și au contribuit cu idei la cinci mese de lucru iar subiectele discutate au fost:

  1. Ce ne împiedică să extindem compostarea comunitară la nivel local?

  2. Cine sunt partenerii care pot accelera extinderea rețelei de compostare comunitară locală?

  3. Cum colaborăm multisectorial (autorități, ONG-uri, mediul de afaceri), pentru a susține compostarea comunitară în București?

  4. Cum arată un punct de compostare comunitară bine organizat (resurse materiale, umane, financiare)?

  5. Cum putem implica eficient comunitățile în extinderea rețelei de compostare comunitară?

Informațiile obținute vor fi integrate în strategia pentru extinderea rețelei de compostare comunitară locală în București, care va fi elaborată în perioada următoare, de către echipa Academiei de Compost. 

Pentru mai multe informații vă rugăm să vizitați prezentarea cu informațiile proiectate, câteva idei de la mesele de lucru, feedback-ul participanților despre eveniment.

Una dintre marile provocări pentru extinderea rețelei va rămâne obținerea acordurilor de amplasare din partea autorităților publice responsabile, așa că facem încă un apel către primăriile de sector să identificăm o procedură simplificată, pentru sprijin concret în implementarea unui proiect benefic atât pentru calitatea vieții din capitală, cât și pentru managementul sustenabil al deșeurilor și educarea populației în vederea colectării separate la sursă a bio-deșeurilor și a deșeurilor reciclabile.

 Nu în ultimul rând, am socializat și ne-am bucurat de hrană vegană, low waste, de la Lorelicious.

Alex Busuioceanu a surprins cu măiestrie în fotografii toate momentele cheie și detalii relevante dintr-o întâlnire cu sens, vegană, low waste. 

Mai multe fotografii găsiți în albumul dedicat.

–––––––––-

Alte link-uri utile:

– https://academiadecompost.ro/

curs referent compostare (cu diplomă la final)

ghid autorități și cetățeni 

harta cu actualele stații de compostare comunitară deschise cetățenilor din proximitate

– https://www.facebook.com/AcademiadeCompost 

Proiectul Academia de Compost este dezvoltat de un consorțiu format din Climato Sfera, Asociaţia Culturalis, Asociația pentru Consum Sustenabil, grupul de inițiativă Livada Comunitară Mărțișor, împreună cu experți din cadrul ECOTECA – Colectia de Verde și Urban Cultor. 

Proiectul Academia de Compost este finanțat prin Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București și ING Romania, prin runda susținută și de Nhood.

Mulțumim finanțatorilor, precum și partenerilor Muzeul Naţional al Literaturii Române, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București, voluntarilor, celor care composteză zilnic, elevilor și profesorilor, autorităților interesate să adopte soluții inovatoare și echipei de proiect.

 

Lasă un răspuns