Saci galbeni şi verzi pentru colectarea separată a deşeurilor la Daia, judeţul Giurgiu

Colectarea separată a deșeurilor reprezintă o prioritate pentru comuna Daia din judeţul Giurgiu. Astfel primarul, domnul Florin Şerban, împreună cu firma de salubritate Ecogreen Construct S.R.L., cu sprijinul Asociaţiei Preocupaţi de Viitor, au dotat cu saci galbeni şi saci verzi populaţia din comuna Daia.

Scopul colectării separate a deşeurilor este unul economic şi legal.

Salubristul a propus un sistem de colectare separată a deșeurilor pe 3 fracții:

  1. Fracţia umedă compusă din deşeuri municipale murdare – se colectează în ziua de LUNI
  1. Fracţia uscată – colectată în sacii galbeni ( plastice, hârtii şi cartoane ) şi sacii verzi ( pentru borcane şi sticle de ciob ) – se colectează în ziua de VINERI
  1. Fracţia biodegradabilă – nu se colectează, ci rămâne în gospodăria cetăţenilor

Detaliile se găsesc în imaginile de mai jos:

Flyer informare colectare separată faţă

Colectarea sticlei de ciob şi a borcanelor se face separat, în sacii verzi. Descrierea este în imaginile de mai jos:

Colectare sticla ciob la sacii verzi

 

Flyere cu informaţiile prezentate mai sus au fost date populaţiei din comuna Daia, împreună cu sacii galbeni şi sacii verzi.

Sacii necesari realizării colectării separate a deșeurilor sunt puşi la dispoziţie de către Ecogreen Construct S.R.L gratuit dar cu obligativitatea din partea cetăţenilor să îi umple doar cu deşeuri curate şi uscate. Bidoanele de plastic trebuie să fie turtite astfel încât sacii să fie umpluţi la maxim.

Doar după ce sacii se umplu la maxim, se pot scoate la poartă pentru a fi predaţi la salubrist.

 Comuna Daia din judeţul Giurgiu este una dintre cele peste 20 de comune care începe să colecteze deşeurile separat pe minim 3 fracţii.

Contribuţia fiecarei persoane din fiecare gospodărie face ca legea deşeurilor să fie respectată, costurile pentru gestionarea deşeurilor să fie mai mici iar resursele naturale să fie protejate.

Şi tu poţi contribui cu minim efort la protejarea aerului şi a apei pe care le consumi zilnic!

 Mai multe informaţii despre cum poţi colecta separat dar şi modele de bune practici de la vecinii noştri din România găsim în ghidul din linkul următor: https://azipentrumaine.ro/wp-content/uploads/2020/11/Ghid-de-colectare-Probleme-si-solutii.pdf

Sfârşit de articol.

Pentru mai multe acţiuni pe care Asociaţia Preocupaţi de Viitor le desfăşoară pentru protecţia mediului, vă rugăm să vedeţi şi alte postări relevante mai jos:

Grup de tineri școlari în vizită la stația de sortare a deșeurilor din Mihăilești, Giurgiu

21 de tineri de clasa a 8 a de la Școala din Adunații Copăceni au vizitat stația de sortare a deșeurilor din Mihăilești, Giurgiu.  Această activitate a fost coordonată de Dl. Profesor Mihai Cioflan. Tinerii au venit și cu deșeuri reciclabile presortate iar acestea s-au introdus pe loc la sortare pentru ca tinerii să vadă care este procesul real de sortare și care sunt cele mai valoroase deșeuri.

 

Interacțiunea cu publicul – activitate prioritară a stației de sortare a deșeurilor operată de Agronomica SRL

Stația de sortare are vecini, fie ca sunt activități industriale, comerciale, rezidențiale sau doar teren liber. Termenul „vecin” este larg interpretat dar cert este că de jur-împrejurul amplasamentului, pe o rază de circa  minim 2  kilometri este doar câmp destinat cultivării cerealelor.

 

Însăși accesul la amplasament se face printr-un drum de exploatare agricolă lung de 2,5 km distanță de la DN6.

Conducerea stației se angajează în constructiv dialog cu comunitatea din jur.

Nivelul adecvat de interacțiune între personalul sau reprezentanţii staţiei de sortare și vecinii lor variază în funcţie de multi factori.

Atunci când se planifică o vizită din partea comunității, operatorii stației de vă vor vorbi despre următoarele:

  • Necesitatea existenței stației de sortare și beneficiile pe care le oferă aceasta comunității imediate și din regiune.
  • Preocuparea permanentă a reprezentanților stației de a menține legătura cu comunitatea din apropiere

Pentru acestea sunt desemnate mai multe persoane care, în mod regulat participă la instruiri tehnice, vizite în comunitate și la instituțiile abilitate, astfel încât pot răspunde rapid la întrebările și preocupările persoanelor din comunitatea din vecinătate. Persoanele desemnate ascultă cu atenție preocupările comunității înainte de a răspunde întrebărilor dumneavoastră. De altfel, întrebări pot fi trimise și pe adresa de mail agronomica94@gmail.com iar o persoană va răspunde în maxim 48 de ore lucrătoare. Website-ul pentru acest amplasament este în construcție.

 

Organizarea tururilor periodice pentru a vedea și a înțelege funcționarea instalațiilor din stația de sortare este o prioritate. Oamenii din vecinătăți nefamiliarizați cu operațiunile stației de sortare este  posibil să aibă concepții greșite sau să înțeleagă greșit rolul acestei investiții. Pentru interacțiunea cu comunitatea din zonă, stația de sortare colaborează cu specialiști care acționează pentru rezolvarea problemelor de educație, astfel eliminându-se falsele neplăceri care nu sunt în legătură cu operarea acestei unități de sortare a deșeurilor.

 

Tinerii de clasa a 8 a de la Școala din Adunații Copăceni care au vizitat stația de sortare a deșeurilor au observat că în imediata apropriere de stație nu sunt mirosuri, nu există scurgeri de lichide iar deșeurile se gestionează în mod responsabil.

 

 

Găsiți mai jos și alte postări relevante ale Asociației Preocupați de Viitor