A fost abrogată Legea 211/2011 (legea cadru privind regimul deșeurilor), așa zisă “ biblia deșeurilor ”

 Ordonanța de urgență – OUG 92/2021(din 19 august 2021) înlocuiește legea 211/2011 cu scopul de a transpune cerințele Directivei 2008/98/CE privind deșeurile; în condițiile apariției Directivei (UE) 2018/851 a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2008/98/CE și a tuturor avertismentelor primite de la Comisia Europeană privind întârzierile din domeniul asta, de la alinierea legislației naționale la directivele europene până la închiderea depozitelor de deșeuri și alte subiecte „sensibile” erau necesare aceste update-uri măcar pe hârtie, chiar dacă vor fi în continuare ignorate de autoritățile publice locale și numeroase organizațîi private…

Noi, membrii Asociației Preocupați de Viitor, considerăm de bun augur următoarele noutăți apărute în OUG 92/2021:

Obligații pentru firme (operatori economici ), persoane fizice, UAT-uri și ADI uri:

 – Producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri au obligația să implementeze colectarea separată cel puţin a deșeurilor de hârtie, metal, plastic şi sticlă, iar până la dată de 1 ianuarie 2025 şi a textilelor. Încă o dată se întărește obligativitatea colectării separate iar noutatea este colectarea textilelor ( nu e menționat dacă încălțămintea este considerată textil sau nu );

Obligații pentru operatori economici

 – Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să ia măsuri pentru reducerea risipei alimentare, acordând prioritate uzului uman (prin intermediul donațiilor de alimente); alimentele care nu pot fi utilizate pentru uzul uman pot fi folosite drept hrană pentru animale sau prelucrate ulterior în produse nealimentare, ținta fiind reducerea cu 50% a deşeurilor alimentare pe cap de locuitor la nivel mondial. Greu, ușor?

Titularul autorizaţiei de construire/desfiinţare are obligaţia de a avea un plan de gestionare a deşeurilor din activităţi de construire şi/sau desfiinţare, după caz, prin care se instituie sisteme de sortare pentru deşeurile provenite din activităţi de construcţie şi desfiinţare, cel puţin pentru lemn, materiale minerale – beton, cărămidă, gresie şi ceramică, piatră, metal, sticlă, plastic şi ghips pentru reciclarea/reutilizarea lor pe amplasament, în măsura în care este fezabil din punct de vedere economic, nu afectează mediul înconjurător şi siguranţa în construcţii (art. 17.4).

– Obligațiile de raportare la uleiurile uzate devin anuale (nu semestriale cum au fost stipulate în HG 235 din 2007), până la dată de 30 aprilie a anului în curs. Producătorii şi importatorii de uleiuri şi lubrifianţi sunt obligaţi să informeze publicul asupra necesităţîi colectării şi despre beneficiile aduse de valorificarea şi/sau eliminarea adecvate a uleiurilor uzate; informaţia trebuie amplasată în locuri vizibile la toate punctele de comercializare şi trebuie să conţină următorul text: „Acest ulei trebuie predat unui colector autorizat după utilizare!” Uleiurile de motor şi de transmisie destinate comercializării trebuie să aibă inscripţionat pe ambalaj următorul text: „Acest ulei trebuie predat unui colector autorizat după utilizare! Este interzisă amestecarea acestui ulei cu solvenţi, lichid de frână şi lichid de răcire. Este interzisă utilizarea acestuia drept carburant în amestec cu motorină”. (art. 31. 1, 2)

Obligații pentru UAT uri și ADI-uri

Autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, după caz, au următoarele obligaţii: (art. 17.5)                                               

  1.  să asigure colectarea separată cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale, să stabilească dacă gestionarea acestor deşeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri de materiale/contract/contracte distincte pentru toate tipurile de materiale/pe tip de material                                                                   
  2.  să atingă un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masă totală generată, minim pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere                                              
  3.  să atingă, până în anul 2025 un nivel minim de pregătire pentru reutilizare şi reciclarea deşeurilor municipale de 55% din masă;                     
  4.  să atingă, până în anul 2030 un nivel minim de pregătire pentru reutilizare şi reciclarea deşeurilor municipale de 60% din masă;           
  5.  să atingă, până în anul 2035 un nivel minim de pregătire pentru reutilizare şi reciclarea deşeurilor municipale de 65% din masă;                   
  6.  să includă în caietele de sarcini şi în contractele de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare, tarife distincte pentru activităţile desfăşurate de operatorii de salubrizare pentru gestionarea deşeurilor 
  7. să stabilească şi să includă în caietele de sarcini, în contractele de delegare a   gestiunii serviciului de salubrizare şi în regulamentele serviciului de salubrizare   indicatori de performanţă pentru fiecare activitate din cadrul serviciului de salubrizare, care să cuprindă indicatorii prevăzuţi în anexă nr. 5, astfel încât să atingă obiectivele de reciclare şi penalităţi pentru nerealizarea lor;                                                   
  8.  să implementeze, instrumentul economic „plăteşte pentru cât arunci”, bazat   pe unul sau mai multe dintre următoarele elemente:                  

(i) volum;        

(ii) frecvenţă de colectare;                         

(iii) greutate;               

(iv) saci de colectare personalizaţi;

În vederea verificării îndeplinirii țintelor de reutilizare și reciclare autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului instituie un sistem eficace de control al calităţii şi de trasabilitate a deşeurilor municipale, gestionat de către Administraţia Fondului pentru Mediu, sistemul conţinând localizarea, istoricul cantităţilor şi a operaţiunilor de gestionare a deşeurilor municipale, precum colectarea, transportul, reciclarea şi după caz valorificarea, sortarea şi eliminarea prin identificare electronică. (art. 19.4)       

Până la 1 ianuarie 2025, autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora trebuie să organizeze colectarea separată a fracţiei de deşeuri periculoase care provin din gospodării, să se asigure că sunt tratate şi că nu contaminează alte fluxuri de deşeuri municipale. (art. 30.1)   

Obligații pentru persoane fizice:

  • Persoanele fizice care deţin în gospodărie uleiuri vegetale folosite sunt obligate să predea cu titlu gratuit întreaga cantitate numai operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de salubritate, colectare, valorificare şi/sau de eliminare a uleiurilor uzate. (art. 30.5).                                                                                                      

Sancțiuni:

  • Au fost introduse noi sancțiuni, dar și majorări ale celor actuale; pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute de ordonanța de urgență, minimul unor amenzi pentru persoane fizice este stabilit la 5000 de lei și poate ajunge, în anumite situațîi, până la 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice minimul începe de la 20.000 de lei și se poate ajunge până la 40.000 de lei.
  • Autorităţile publice locale vor asigura până la 31 decembrie 2023 colectarea separată și reciclarea la sursă a biodeșeurilor sau colectarea separată a acestora fără a le amestecă cu alte tipuri de deșeuri. (art. 33)

Legile abrogate și/ sau modificate de OUG 92/2021 se pot găși și pe site-ul sursă iar OUG 92/2021 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 820 din 26 august 2021 integral o puteți găsi AICI. 

 Sfârşit de articol.

Mai jos găsiţi alte postări relevante ale Asociaţiei Preocupaţi de Viitor:

Grup de tineri școlari în vizită la stația de sortare a deșeurilor din Mihăilești, Giurgiu

21 de tineri de clasa a 8 a de la Școala din Adunații Copăceni au vizitat stația de sortare a deșeurilor din Mihăilești, Giurgiu.  Această activitate a fost coordonată de Dl. Profesor Mihai Cioflan. Tinerii au venit și cu deșeuri reciclabile presortate iar acestea s-au introdus pe loc la sortare pentru ca tinerii să vadă care este procesul real de sortare și care sunt cele mai valoroase deșeuri.

 

Interacțiunea cu publicul – activitate prioritară a stației de sortare a deșeurilor operată de Agronomica SRL

Stația de sortare are vecini, fie ca sunt activități industriale, comerciale, rezidențiale sau doar teren liber. Termenul „vecin” este larg interpretat dar cert este că de jur-împrejurul amplasamentului, pe o rază de circa  minim 2  kilometri este doar câmp destinat cultivării cerealelor.

 

Însăși accesul la amplasament se face printr-un drum de exploatare agricolă lung de 2,5 km distanță de la DN6.

Conducerea stației se angajează în constructiv dialog cu comunitatea din jur.

Nivelul adecvat de interacțiune între personalul sau reprezentanţii staţiei de sortare și vecinii lor variază în funcţie de multi factori.

Atunci când se planifică o vizită din partea comunității, operatorii stației de vă vor vorbi despre următoarele:

  • Necesitatea existenței stației de sortare și beneficiile pe care le oferă aceasta comunității imediate și din regiune.
  • Preocuparea permanentă a reprezentanților stației de a menține legătura cu comunitatea din apropiere

Pentru acestea sunt desemnate mai multe persoane care, în mod regulat participă la instruiri tehnice, vizite în comunitate și la instituțiile abilitate, astfel încât pot răspunde rapid la întrebările și preocupările persoanelor din comunitatea din vecinătate. Persoanele desemnate ascultă cu atenție preocupările comunității înainte de a răspunde întrebărilor dumneavoastră. De altfel, întrebări pot fi trimise și pe adresa de mail agronomica94@gmail.com iar o persoană va răspunde în maxim 48 de ore lucrătoare. Website-ul pentru acest amplasament este în construcție.

 

Organizarea tururilor periodice pentru a vedea și a înțelege funcționarea instalațiilor din stația de sortare este o prioritate. Oamenii din vecinătăți nefamiliarizați cu operațiunile stației de sortare este  posibil să aibă concepții greșite sau să înțeleagă greșit rolul acestei investiții. Pentru interacțiunea cu comunitatea din zonă, stația de sortare colaborează cu specialiști care acționează pentru rezolvarea problemelor de educație, astfel eliminându-se falsele neplăceri care nu sunt în legătură cu operarea acestei unități de sortare a deșeurilor.

 

Tinerii de clasa a 8 a de la Școala din Adunații Copăceni care au vizitat stația de sortare a deșeurilor au observat că în imediata apropriere de stație nu sunt mirosuri, nu există scurgeri de lichide iar deșeurile se gestionează în mod responsabil.

 

 

Găsiți mai jos și alte postări relevante ale Asociației Preocupați de Viitor

Alte postări relevante ale Asociaţiei Preocupaţi de Viitor

×
×

Cart