Liderii mondiali subliniază importanța limitării încălzirii globale la 1,5°C
Summitul climatic al ONU de la Glasgow se concentrează pe limitarea încălzirii globale la 1,5°C peste nivelurile preindustriale. Acordul de la Paris din 2015 își propune să limiteze creșterea temperaturii globale medii la sub 2°C și să tindă spre 1,5°C.
Oamenii de știință avertisează că depășirea pragului de 1,5°C riscă să declanșeze efecte mult mai severe ale schimbărilor climatice asupra oamenilor, vieții sălbatice și ecosistemelor. Prevenirea acestui lucru necesită înjumătățirea emisiilor globale de CO2 până în 2030 față de 2010 și reducerea lor la zero net până în 2050 – o sarcină ambițioasă pe care oamenii de știință, finanțatori, negociatori și activiști de la COP26 dezbat cum să o realizeze și să o finanțeze.
Care este diferența dintre o încălzire de 1,5°C și 2°C?
Deja, planeta s-a încălzit cu aproximativ 1,1°C peste nivelurile preindustriale. Fiecare dintre ultimii patru decenii a fost mai cald decât orice deceniu din 1850. O jumătate de grad înseamnă fenomene meteo extreme mult mai frecvente, intense sau de durată mai lungă.
Ploile torențiale din acest an au inundat China și Europa de Vest, omorând sute de oameni. Alții au murit din cauza caniculei record din Pacificul de Nord-Vest. Groenlanda a asistat la topiri masive, incendiile au devastat Marea Mediterană și Siberia, iar seceta a lovit zone din Brazilia. Schimbările climatice afectează deja toate regiunile locuite de pe glob.
Căldură, ploaie, secetă
O încălzire suplimentară la 1,5°C și peste va agrava aceste impacturi. Valurile de căldură vor deveni mai frecvente și mai severe. Un eveniment de caniculă care se producea o dată la zece ani într-un climat fără influență umană, ar avea loc de 4,1 ori pe deceniu la o încălzire de 1,5°C și de 5,6 ori la 2°C.
O atmosferă mai caldă poate reține mai multă umiditate, ceea ce duce la ploi extreme care cresc riscul de inundații. De asemenea, crește evaporarea, ducând la secete mai intense.
Gheață, mări, recife de corali
Diferența dintre 1,5°C și 2°C este critică pentru oceane și zonele înghețate ale Pământului. La 1,5°C, există o șansă bună să putem preveni prăbușirea calotei glaciare din Groenlanda și vestul Antarcticii. Aceasta ar ajuta la limitarea creșterii nivelului mării la câțiva metri până la sfârșitul secolului – o schimbare majoră care ar eroda zonele de coastă și ar inunda unele state insulare mici și orașe de coastă.
Însă depășirea pragului de 2°C ar putea duce la prăbușirea calotelor glaciare, cu o creștere a nivelului mării de până la 10 metri (30 de picioare) – deși viteza cu care s-ar putea întâmpla acest lucru este incertă.
O încălzire de 1,5°C ar distruge cel puțin 70% din recife de corali, dar la 2°C peste 99% ar dispărea. Aceasta ar distruge habitatul peștilor și comunitățile care depind de recife pentru hrană și mijloace de existență.
Alimentație, păduri, boli
O încălzire de 2°C, comparativ cu 1,5°C, ar crește, de asemenea, impactul asupra producției de alimente. O lume mai caldă ar putea duce la răspândirea pe o arie mai largă a țânțarilor care transmit boli precum malaria și dengue. 2°C ar duce de asemenea la pierderea unei părți mai mari din habitatul insectelor și animalelor.
Sursa: https://www.reuters.com/business/cop/whats-difference-between-15c-2c-global-warming-2021-11-07/