Asociația Preocupați de Viitor a conceput, în urma parteneriatului de lungă durată cu un colector autorizat pentru colectarea, stocarea temporară și tratarea DCD urilor – un Ghid de colectare separată, pe categorii, a deşeurilor din şantiere mici – apartamente și gospodării care s-a îmbunătățit de-a lungul timpului. Varianta 2 ( Oct 2022 ) este accesibil mai jos. La această variantă am lucrat împreună cu profesor universtar Sl.dr.ing Annette Madelene DANCILĂ de la Universitatea POLITENICA București, Departamentul de Chimie Analitică și Ingineria Mediului.
Depunem eforturi de convingere a parlamentarilor români referitor la câteva aspecte de îmbunătățit, cum ar fi:
- Introducerea unor noi coduri de deșeuri în legislaţia specifică, cât și
- Autorizarea unor institute / societăți private pentru acordarea de agremente tehnice necesare utilizării materialelor ce rezultă din tratarea deșeurilor din construcții și demolări. (Momentan cunoaștem doar posibilitatea obținerii de agrement tehnic pentru beton concasat).
Considerăm că experiența și dorința noastră de a contribui la îmbunătăţirea condiţiilor pentru aplicarea legislaţiei europene în România sunt suficiente şi ne dorim să colaborăm cu alte ONG-uri, instituţii sau firme care doresc să se alăture eforturilor de a reduce impactul asupra mediului generat de deşeurile din construcţii şi demolări.
Totodată informăm pe această cale și intenția de a participa la toate dezbaterile legislative din Parlamentul României.
Vă mai aducem la cunoştiinţă că Asociaţia Preocupaţi de Viitor este acreditată în repertoarul Camerei Deputaților din Parlamentul României iar recent am iniţiat și proiecte pentru colectarea separată a sticlei de la ferestre pentru recuperarea și reciclarea acesteia.
Rugăm persoanele interesate să vizualizeze mai jos şi să descarce Ghidul de colectare separată, pe categorii, a deşeurilor din şantiere mici – apartamente și gospodării.
Speranţa noastră este ca acest ghid să vă ajute să colectaţi mai eficient şi responsabil deşeurile pentru a acestea să redevină o resursă, intrând astfet în economia circulară.