O zi la Untold şi nu puteam să nu fiu atentă la cum s-au organizat cu privire la colectarea separată şi ce anume s-a mai pregătit pe această temă prin festival.
De la intrare am observat pubelele pentru diferite tipuri de deşeuri, cât şi prima neregulă. Deşi erau destul de frecvente, nu erau aşezate toate tipurile la un loc, ci mai degrabă sporadic. Lângă mine pubela pentru plastic, la un metru mai în faţă o alta pentru deşeuri menajere şi încă un metru mai în faţă pubela pentru hârtie.
Deşi frecvenţa lor era bună, faptul că erau la distanţă şi nu laolaltă, a făcut ca totul să se arunce în cea mai apropiată pubelă, în loc să se pună fiecare tip de deşeu în pubela de care aparţinea.
În plimbarea mea, am găsit şi acest aparat de la Hypermarket pe aleea principală la care se puteau duce PET-uri şi doze, iar la 5 bucăţi returnate în aparat, se primea un tichet cu puncte care oferea şansa de a câştiga diverse premii, zona aceasta nu am reuşit să o găsesc, dar am văzut ulterior în online că avea mai multe activităţi organizate despre reciclare.
De menționat este faptul că reciclarea nu o facem noi, cetățenii, ci utilajele din stațiile de reciclare. În spațiile amenajate de la Untold, erau activități care replicau parțial procesul de reciclare.
Cortul celor de la primul ajutor mi-a atras atenţia cu mesajele prietenoase cu mediul. Aceste mesaje ar trebui afişate mai des, peste tot, astfel încât să se întipărească în minţile tuturor 😊
După concert, stadionul devenise puţin cam riscant, lumea aruncase ambalajele pe jos, pot să înţeleg că e dificil de pus pubele, iar în aglomeraţie nu ai posibilitatea de a căuta pubela imediat, însă după distracţie, responsabilitatea de a prelua ambalajele ne revine fiecăruia dintre noi.
În concluzie, atât organizatorii evenimentelor, cât şi participanţii trebuie să dea dovadă de mai multă conştientizare şi să nu risipească resurse.
Articol scris de: Laura Manea