Educaţia pentru mediu va fi predată în învăţămânul primar şi gimnazial începând cu anul 2022

 

Ministerul Educației și Ministerul Mediului vor propune elaborarea unei strategii privind educația pentru mediu, iar până la finalul anului 2022 se va realiza transpunerea acesteia în planurile-cadru de învățământ primar și gimnazial. Totodată va fi introdusă şi competenţa de mediu, alături de competenţele care determină profilul de formare a elevului.

Asociația Preocupaţi de Viitor apreciază această decizie istorică pentru România. Încă de fondarea noastră am susținut și subliniat nevoia urgentă a unui program care vizează educația pentru mediu și schimbări climatice structurat, cu obiective clare, aplicat coerent și unitar la nivelul tuturor unităților de învățământ din tară  într-o formă accesibilă tuturor elevilor şi cu un conținut de actualitate. Rămâne de văzut ce specialişti vor fi cooptaţi pentru întocmirea strategiei şi pentru predarea în şcoli a acestei materii.

În continuare ne dorim să contribuim la aceste evenimente educaţionale cu speranţa ca acestea să formeze tinerele generaţii ca cetățeni activi, pentru care responsabilitatea față de natură reprezintă o prioritate.

 

Prezentăm în continuare  un top mai deosebit de 10 beneficii ale educației pentru mediu ( EM )

  1. Imaginația și entuziasmul sunt sporite

Educaţia pentru mediu ( EM ) este o învățare practică, interactivă, care stârnește imaginația și deblochează creativitatea. Când EM este integrată în curriculum, elevii sunt mai entuziaști și mai implicați în învățare, ceea ce crește performanța lor în domeniile academice de bază.

  1. Învățarea transcende sala de clasă

EM nu numai că oferă oportunități de învățare experiențială în afara sălii de clasă, ci le permite elevilor să facă conexiuni și să aplice învățarea lor în lumea reală. EM îi ajută pe cursanți să vadă interconexiunea dintre problemele sociale, ecologice, economice, culturale și politice.

  1. Abilitățile de gândire critică și creativă sunt îmbunătățite

EM încurajează studenții să cerceteze, să investigheze cum și de ce se întâmplă lucrurile și să ia propriile decizii cu privire la probleme complexe de mediu. Prin dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților de gândire critică și creativă, EM ajută la promovarea unei noi generații de consumatori informați, lucrători, precum și factori de decizie sau de decizie.

  1. Toleranța și înțelegerea sunt susținute

EM încurajează elevii să investigheze diferite părți ale problemelor pentru a înțelege imaginea completă. Promovează toleranța față de diferite puncte de vedere și diferite culturi.

  1. Standardele de învățare de stat și naționale sunt îndeplinite pentru mai multe materii

Prin încorporarea practicilor EM în curriculum, profesorii pot integra știința, matematica, biologia, fizica, artele limbajului, istoria și multe altele într-o lecție sau activitate bogată și pot satisface în continuare numeroase standarde academice de stat și naționale în toate disciplinele. A lua o clasă afară sau a aduce natura în interior oferă un fundal sau un context excelent pentru învățarea interdisciplinară.

  1. Biofobia și tulburarea de deficit de natură scad

Expunând elevii la natură și permițându-le să învețe și să se joace afară, prin EM se încurajează sensibilitatea, aprecierea și respectul pentru mediu. Combate „tulburarea deficitului de natura”… și este tototdată este DISTRACTIV!

  1. Stilul de viață sănătos este încurajat

EM îi face pe elevi să iasă afară, să fie activi și ajută la abordarea unora dintre problemele de sănătate pe care le vedem astăzi la copii, cum ar fi obezitatea, tulburările de deficit de atenție și depresia. O alimentație bună este adesea accentuată prin EM și stresul este redus datorită timpului petrecut în natură.

  1. Comunitățile sunt întărite

EM promovează simțul locului și al conexiunii prin implicarea comunității. Când elevii decid să învețe mai multe sau să ia măsuri pentru a-și îmbunătăți mediul, ei se adresează experților comunitari, donatorilor, voluntarilor și facilităților locale pentru a ajuta comunitatea să înțeleagă și să abordeze problemele de mediu care le afectează spaţiul în care trăiesc.

  1. Se iau măsuri responsabile pentru îmbunătățirea mediului

EM îi ajută pe elevi să înțeleagă modul în care deciziile și acțiunile lor afectează mediul, își dezvoltă cunoștințele și abilitățile necesare pentru a aborda probleme complexe de mediu, precum și modalități prin care pot lua măsuri pentru a menține mediul sănătos și durabil pentru viitor. Programele de învățare-serviciu oferite de Asociaţia Preocupaţi de Viitor și alte organizații similare, oferă elevilor și profesorilor sprijin prin granturi și alte resurse pentru proiecte de acțiune.

  1. Elevii și profesorii sunt încurajaţi

EM promovează învățarea activă, cetățenia și activitatea de leadership. Dă putere tinerilor să-și împărtășească ideile și să facă o diferență la școala și în comunitățile lor. EM îi ajută pe profesori să-și construiască propriile cunoștințe de mediu și abilități de predare.

Sperăm  că aceste „top zece” beneficii vă vor oferi încrederea și angajamentul de a include EM în curriculumul dumneavoastră, indiferent că sunteţi o şcoala privată, o grădiniţă sau chiar instituţie.

Mai multe detalii despre această lege găsiți aici: https://senat.ro/Legis/lista.aspx?nr_cls=L223&an_cls=2021

Educaţia pentru mediu va fi predată în învăţămânul primar şi gimnazial începând cu anul 2022